Etica personalității

Vă voi împărtăși aceste rânduri în calitate de pasionat al literaturii pentru dezvoltare personală, dornic de persuadare.

Mind LockedAm făcut această prezentare în cadrul unor cursuri de public speaking unde informația a fost privită cu interes, dar și cu o oarecare neutralitate deopotrivă. Să vedem părerea Dumneavoastră…

Ați observant vreodată că felul în care vedem problema este însăși problema? Un psiholog de renume afirma că nu ne putem aminti neștiința a€“ lucru indispensabil dacă vrem să evoluăm a€“ când neîncetat nu facem apel decât la ceea ce știm. 

De-a lungul timpului etica personalității a vegetat asupra cărților „€œprofesor”, o abordare superficială îmbibată în conștiința unei imagini sociale și a unor tehnici și soluții de moment destinate doar ameliorării situației. Aceasta se bazează în principal pe relaționare umană și pe o atitudine mentală pozitivă. În urmă aplicării acelor metode rămâneau neatinse aspectele cronice ale problemelor oamenilor, acestea supurând și ieșind periodic la iveală.

Rapiditatea cu care aceste „€œpansamente” își fac efectul este uluitoare, iar o maximă de tipul „€œzâmbind te împrietenești mai curând decât rânjind” este cheia către succesul unei lucrări de duzină.

 Imaginați-vă acest a€”pattern” la o fermă – uiți să semeni primăvara, te joci o vară întreagă, iar la vremea secerișului încerci să îngrași porcul…

Același lucru este valabil și în comportamentul uman. Pe cadență scurtă poți „€œjuca jocul” și să te descurci manevrând regulile și făcând o impresie bună prin farmecul personal – toate acestea nu au o valoare permanentă, iar provocările întâlnite vor scoate la iveală ferma nesemănată.

Prin contrast, adevărata concepție este etica caracterului, un pilon central al succesului bazat pe: integritate, modestie, hărnicie, curaj și dreptate. Aceasta presupune că un mod de viață eficace este adaptarea și introiectarea acestor principii, modelându-ți astfel caracterul. 

Pe măsură ce veți cântări just cele două abordări veți realiza că un caracter construit solid primează în fața unei atitudini mai rapide, care într-adevăr îți permite să te „strecori” prin situații, dar care nu reprezintă nimic durabil -echivalează cu tocitul pentru un examen.

Este foarte important ca imaginea pe care o aveți despre voi înșivă să nu fie mai profundă decât imaginea pe care o aveți despre ceilalți a€“ acest lucru influențează aprecierea sinelui și punerea în balanță a acestor concepte spre valorificare.Oamenii comunică mult mai elocvent prin ceea ce sunt decât prin ceea ce fac sau spun.

Nimic din cele spuse nu are legătură cu religia sau cu vreo cultură anume. Totul se referă la hărțile mentale pe care noi le avem setate în subconștient. Pentru a înțelege mai bine presupuneți că sunteți în vacanță în New York, un oraș mare unde o hartă urbană va este de mare ajutor. O aveți deja, dar dintr-o eroare tipografică este defapt harta orașului Boston. Ce este de făcut? Ați putea să vă modificați comportamentul a€“ o dublare a vitezei, mai multă tensiune și nu veți realiza decât că ați ajuns mai repede într-un loc greșit. Sau să lucrați la atitudinea mental㠀- o gandie pozitivă va face ca timpul să treacă mai ușor și să nu vă enervați. Faptul că v-ați rătăcit nu are nimic de a face cu comportamentul sau atitudinea adoptate. 

Totul este strict legat de harta pe care o dețineți. Astfel că, dacă ați avea harta corectă, abia atunci un bun comportament capătă sens, iar când veți întâlni în drum obstacole frustrante, abia atunci atitudinea adoptată are un rol determinant. Însă prima și cea mai importantă condiție este harta corectă!

Masiva seducție a eticii personalității provine din faptul că se prezintă ca fiind o cale ușoară și rapidă de realizare. Este un simbol fără substanță – o formă fără fond. Astfel că, în realitate, șansele cât tu să te realizezi cu adevărat bazându-te pe etica personalității sunt lafel de mari că găsirea centrului orașului New York cu harta orașului Boston.

 

 Based on “ 7 habits of highly effective people “ –  Stephen R. Covey

 

P.S.: pentru că vorbeam de realitate, vă sugerez să citiți  http://referintzelarealitate.blogspot.ro/   un blog unde “referintzele”  sunt puține, dar de calitate – votez pentru o înviere a acestuia…

 

 Merci!

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s